Čtvrtek 25. 7. 2013 svátek sv. Jakuba

 

2 Kor 4,7-15

7 Tento poklad máme však v hliněných nádobách, aby bylo patrno, že tato nesmírná moc je Boží a není z nás.
8 Na všech stranách jsme tísněni, ale nejsme zahnáni do úzkých; jsme bezradni, ale nejsme v koncích;
9 jsme pronásledováni, ale nejsme opuštěni; jsme sráženi k zemi, ale nejsme poraženi.
10 Stále nosíme na sobě znamení Ježíšovy smrti, aby i život Ježíšův byl na nás zjeven.
11 Vždyť my, pokud žijeme, jsme pro Ježíše stále vydáváni na smrt, aby byl na našem smrtelném těle zjeven i Ježíšův život.
12 A tak na nás koná své dílo smrt, na vás však život.
13 Ale máme ducha víry, o níž je psáno: ‚Uvěřil jsem, a proto jsem také promluvil‘ – i my věříme, a proto také mluvíme,
14 vždyť víme, že ten, kdo vzkřísil Pána Ježíše, také nás s Ježíšem vzkřísí a postaví před svou tvář spolu s vámi.
15 To všechno je kvůli vám, aby se milost ve mnohých hojně rozmáhala, a tak přibývalo i díků k slávě Boží.

Komentář: 2 Kor 4,7-15
I ty prožíváš na svém těle Ježíšovo umírání, ale také Ježíšův život, který má být patrný na tvém smrtelném těle

Mt 20,20-28

20 Tehdy k němu přistoupila matka synů Zebedeových se svými syny, klaněla se mu a chtěla ho o něco požádat.
21 On jí řekl: „Co chceš?“ Řekla: „Ustanov, aby tito dva moji synové měli místo jeden po tvé pravici a druhý po tvé levici ve tvém království.“
22 Ježíš však odpověděl: „Nevíte, oč žádáte. Můžete pít kalich, který já mám pít?“ Řekli mu: „Můžeme.“
23 Praví jim: „Můj kalich budete pít, ale udělovat místa po mé pravici či levici není má věc; ta místa patří těm, jimž je připravil můj Otec.“ 24 Když to uslyšelo ostatních deset, rozmrzeli se na oba bratry.
25 Ale Ježíš si je zavolal a řekl: „Víte, že vládcové panují nad národy a velicí je utlačují.
26 Ne tak bude mezi vámi: kdo se mezi vámi chce stát velkým, buď vaším služebníkem;
27 a kdo chce být mezi vámi první, buď vaším otrokem. 28Tak jako Syn člověka nepřišel, aby si dal sloužit, ale aby sloužil a dal svůj život jako výkupné za mnohé.“

Mt 20,22
Nevíte, oč žádáte.

Žalm 126, 1 – 6

1 Poutní píseň. Když Hospodin úděl Sijónu změnil, bylo nám jak ve snu. 2 Tehdy naše ústa naplnil smích a náš jazyk plesal. Tehdy se říkalo mezi pronárody: „Hospodin s nimi učinil velké věci.“ 3 Hospodin s námi učinil velké věci, radovali jsme se. 4 Hospodine, změň náš úděl, jako měníš potoky na jihu země! 5 Ti, kdo v slzách sejí, s plesáním budou sklízet. 6 S pláčem nyní chodí, kdo rozsévá, s plesáním však přijde, až ponese snopy.

*************************************************

Bible21

2 Kor 4,7-15

Poklad v hliněných nádobách
… 7 Tento poklad však máme v hliněných nádobách, aby bylo zřejmé, že ta úžasná moc je Boží, a ne z nás. 8 Ze všech stran zakoušíme soužení, ale nebýváme zdrceni; býváme bezradní, ale ne zoufalí; 9 býváme pronásledováni, ale ne opuštěni; býváme sráženi, ale nejsme zničeni. 10 Stále na vlastním těle zakoušíme Ježíšovu smrt, aby byl na našem těle zjeven také Ježíšův život. 11 My živí jsme pro Ježíše stále vydáváni na smrt, aby byl na našem smrtelném těle zjeven také Ježíšův život. 12 V nás tedy působí smrt, ale ve vás život.13 Protože však máme stejného ducha víry, o níž se píše: „Uvěřil jsem, a tak jsem mluvil,“ i my věříme, a tak mluvíme. 14 Víme totiž, že Ten, který vzkřísil Pána Ježíše, vzkřísí s Ježíšem i nás a spolu s vámi nás přivede před svou tvář. 15 To všechno se děje pro vás, aby se milost šířila ke stále dalším lidem, a k Boží slávě tak rostla i vděčnost.

Mt 20,20-28

Můžete pít můj kalich?
… 20 Tehdy k němu přišla matka Zebedeových synů se svými syny, klaněla se mu a o něco ho prosila. 21 „Co chceš?“ zeptal se jí. 22 Odpověděla: „Řekni, ať tito dva moji synové mohou sedět ve tvém království jeden po tvé pravici a druhý po tvé levici.“„Nevíte, o co prosíte,“ řekl jí na to Ježíš. „Můžete snad pít kalich, který mám pít?“„Můžeme,“ odvětili. 23 Na to jim řekl: „Ano, budete pít můj kalich. Dát vám sedět po mé pravici a levici ovšem nenáleží mně, ale těm, pro které to připravil můj Otec.“ 24 A když to uslyšelo ostatních deset, rozhořčili se na ty dva bratry. 25 Ježíš je však zavolal k sobě a řekl: „Víte, že vládcové národů nad nimi panují a velikáni nad nimi užívají moc. 26 Tak to ale mezi vámi nebude. Kdo by mezi vámi chtěl být veliký, ať je vaším služebníkem. 27 Kdo by mezi vámi chtěl být první, ať je vaším otrokem. 28 Právě tak Syn člověka nepřišel, aby se mu sloužilo, ale aby sloužil a aby dal svůj život jako výkupné za mnohé.“

Žalm 126, 1 – 6

1 Poutní píseň.Když Hospodin navracel sionské zajatce,zdálo se nám to jako sen. 2 Naše ústa tehdy plnil smích,naše jazyky jásaly.Tehdy se říkalo mezi národy:„Veliké věci jim učinil Hospodin!“3 Veliké věci nám učinil Hospodin,naplnilo nás veselí. 4 Navrať nás, Hospodine, z našeho zajetí,jako když na poušti vytrysknou potoky! 5 Ti, kteří rozsévali se slzami,sklidí úrodu s jásáním. 6 Ten, který s pláčem vychází,aby drahocenné símě rozhodil,ten se s jásotem jednou navrátí,aby své snopy shromáždil.

*************************************************

Meditácia na text - Matúš 20, 20 - 28

Vtedy k nemu pristúpila matka Zebedejových synov so svojimi synmi, poklonila sa a o čosi ho prosila. On sa jej opýtal: „Čo chceš?“ Vravela mu: „Povedz, aby títo moji dvaja synovia sedeli v tvojom kráľovstve jeden po tvojej pravici a druhý po ľavici.“ Ježiš odpovedal: „Neviete, čo žiadate. Môžete piť kalich, ktorý mám ja piť?“ Oni mu vraveli: „Môžeme.“ On im povedal: „Môj kalich budete piť, ale dať niekomu sedieť po mojej pravici alebo ľavici nepatrí mne; to dostanú tí, ktorým to pripravil môj Otec.“Predstavení majú slúžiť - Keď to počuli ostatní desiati, namrzeli sa na oboch bratov. Ježiš ich zavolal k sebe a povedal: „Viete, že vládcovia národov panujú nad nimi a mocnári im dávajú cítiť svoju moc. Medzi vami to tak nebude. Ale kto sa medzi vami bude chcieť stať veľkým, bude vaším služobníkom. A kto bude chcieť byť medzi vami prvý, bude vaším sluhom. Ako ani Syn človeka neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť a položiť svoj život ako výkupné za mnohých.“

   

Meditácia

Svätého Jakuba, apoštola, sviatok

"Neviete, čo žiadate" (Mt 20, 22).

Apoštol Jakub, ktorého sviatok dnes slávime, bol spolu s bratom Jánom a so Šimonom Petrom pri tom, keď Ježiš vzkriesil z mŕtvych Jairovu dcéru (Mk 5, 37 - 43). Videl aj Ježišovu slávu pri jeho premenení (Mt 17, 1 - 2). Aj keď bol tak blízko pri Ježišovi a počul ho hovoriť o jeho nadchádzajúcej smrti a zmŕtvychvstaní, dnešné evanjelium odhaľuje, ako málo mu rozumel.Pri čítaní o Jakubovom a Jánovom dosť drzom manipulovaní - poslali matku, aby požiadala Ježiša o "protekčné miesta" v jeho kráľovstve - sa len čudujeme, ako sa mohli uchádzať o Božiu veľkosť takými svetskými maniermi. Krútime zrejme hlavou aj nad ich smelou trúfalosťou, keď povedia Ježišovi, že môžu piť z toho istého kalicha ako on. Ako môžu byť Ježišovi blízki druhovia takí karieristi... a takí nechápaví!? My by sme takí určite neboli, povieme si. Ale určite? Neskôr v Getsemanskej záhrade Jakub nevedel, čo robiť, keď sa Ježiš v agónii modlil. Až neskôr, keď sa Ježiš zjavil apoštolom po Veľkej noci, a potom, ako prijal Ducha Svätého, Jakub pochopil, čo Ježiš myslel tým, keď povedal, že ide dať svoj život ako výkupné (Mt 20, 28). Napokon, keď nadišla chvíľa jeho vrcholného svedectva, necúvol a nedal sa ničím odradiť. Jakub bol prvým z apoštolov, ktorý vypil Ježišov kalich umučenia, keď ho kráľ Herodes Agrippa "zabil mečom" (Sk 12, 1 - 2).Jakub napokon dokázal, že je jedným z najväčších hrdinov prvotnej Cirkvi. Celý život nasledoval Ježiša a nakoniec svoj život obetoval z lásky k Pánovi a jeho verným. Jakub teda naozaj zasadol po Ježišovej pravici spolu s ostatnými apoštolmi a mučeníkmi. Nie však na vysokom poste v pozemskom chápaní, ale na mieste, z ktorého sa neustále klania Pánovi a nabáda nás, aby sme nasledovali príklad jeho hrdinskej oddanosti. Kiežby sme sa ním všetci riadili!

Všemohúci a večný Bože, ty si prvotnú činnosť apoštolov požehnal mučeníckou krvou svätého Jakuba; vrúcne ťa prosíme, daj, aby tvoja Cirkev čerpala posilu z jeho mučeníctva a pod jeho ochranou sa ustavične vzmáhala.

 Druhý list Korinťanom 4, 7 - 15; Žalm 126, 1 - 6; Matúš 20, 20 – 28

*************************************************

www.pastorace.cz/dennicitat

Svatí neusilovali o dokonalost,

usilovali o lásku.

Se svolením převzato z knihy: Marie-Angel Carré, I darebák má duši,kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.

*************************************************

Zdroj: ČEP + www.bible21.cz+www.smn.sk+www.pastorace.cz

Zobrazeno 494×

Komentáře

blazas

Svatí neusilovali o dokonalost,
usilovali o lásku

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková