Pondělí 18. 11. 2013 - Posvěcení římských bazilik svatých apoštolů Petra a Pavla


Sk 28,11-16.30-31

11Po třech měsících jsme vypluli na alexandrijské lodi, která přezimovala na ostrově a měla jako znak Blížence.
12Dopluli jsme do Syrakus a zůstali tam tři dny.
13Odtud jsme pluli podél pobřeží a dorazili do Regia. Na druhý den začal vát jižní vítr, a tak jsme už za dva dny dokončili plavbu v Puteolech.
14Tam jsme se setkali s bratřími a ti nás prosili, abychom u nich zůstali sedm dní.
15Odtud jsme šli do Říma. Tamější bratří dostali o nás zprávu a přišli nám naproti až ke Třem hospodám, někteří pak až k Appiovu tržišti. Když je Pavel spatřil, vzdal díky Bohu a nabyl odvahy.
16Když jsme přišli do Říma, dostal Pavel dovolení, že může bydlet v soukromém bytě s vojákem, který ho bude hlídat.

30Pavel zůstal celé dva roky v najatém bytě a přijímal všechny, kdo za ním přišli,
31zvěstoval Boží království a učil všemu o Pánu Ježíši Kristu bez bázně a bez překážek.

Komentář: Sk 28,11-16.30-31
Pavel (nehledě na okolnosti) přináší zvěst evangelia, povzbuzuje své bratry a sestry. Koho dnes povzbudím já, komu budu svědčit evangeliem - radostnou zvěstí?

Mt 14,22-33

22Hned nato přiměl Ježíš učedníky, aby vstoupili na loď a jeli před ním na druhý břeh, než propustí zástupy.
23Když je propustil, vystoupil na horu, aby se o samotě modlil. Když nastal večer, byl tam sám.
24Loď byla daleko od země a vlny ji zmáhaly, protože vítr vál proti ní.
25K ránu šel k nim, kráčeje po moři.
26Když ho učedníci uviděli kráčet po moři, vyděsili se, že je to přízrak, a křičeli strachem.
27Ježíš na ně hned promluvil a řekl jim: „Vzchopte se, já jsem to, nebojte se!“
28Petr mu odpověděl: „Pane, jsi-li to ty, poruč mi, ať přijdu k tobě po vodách!“
29A on řekl: „Pojď!“ Petr vystoupil z lodi, vykročil na vodu a šel k Ježíšovi.
30Ale když viděl, jaký je vítr, přepadl ho strach, začal tonout a vykřikl: „Pane, zachraň mne!“
31Ježíš hned vztáhl ruku, uchopil ho a řekl mu: „Ty malověrný, proč jsi pochyboval?“
32Když vstoupili na loď, vítr se utišil.
33Ti, kdo byli na lodi, klaněli se mu a říkali: „Jistě jsi Boží Syn.“

***************************************************

dle webu www.katolik.cz

1. čtení: 1Mak 1,10-15.41-43.54-57.62-64

10Z nich vzešel hříšný výhonek, Antiochos Epifanés, syn krále Antiocha, který byl rukojmím v Římě. Ten se ujal vlády v roce stém třicátém sedmém helénské éry. 11V oněch dnech vzešli z Izraele svévolníci a svedli mnohé. Říkali: „Pojďme a uzavřeme smlouvu s okolními pohany; vždyť v té době, co jsme se jich stranili, potkalo nás jen mnoho zlého.“ 12Ten návrh se zalíbil 13a někteří z lidu se ochotně vypravili ke králi. Ten jim dal plnou moc žít podle práva pohanů. 14Vystavěli v Jeruzalémě stadion podle vzoru pohanů 15a odstranili znamení své obřízky. Odpadli od svaté smlouvy a spřáhli se s pohany, propůjčili se k páchání zla. … 41Král dal vyhlásit v celém království, že se všichni musí stát jednolitým lidem, 42že každý musí opustit vlastní obyčeje. Všechny národy se rozkazu krále podrobily, 43i mnohým z Izraele se zalíbila králova bohoslužba, obětovali modlám a znesvěcovali sobotu. … 54Patnáctého dne měsíce kislevu roku stého čtyřicátého pátého Antiochos postavil na oltáři ‚ohyzdnou modlu‘; podobné oltáře stavěli také v okolních judských městech 55a pálili kadidlo u dveří domů a na ulicích. 56Knihy Zákona, které našli, roztrhali a spálili. 57Byla-li u někoho nalezena Kniha smlouvy nebo hlásil-li se někdo k Zákonu, byl podle královského rozsudku popraven. 58 Pohané dávali Izraeli pocítit svou moc, měsíc co měsíc vyslídili vždy někoho ve městech. … 62Mnozí v Izraeli však zůstali pevní a jen se utvrzovali v tom, že nebudou jíst nečisté. 63Byli odhodláni raději zemřít než se poskvrnit nečistým jídlem, a znesvětit tak posvátnou smlouvu; a také zemřeli. 64Na Izraele dolehl převeliký hněv.

 

Žalm: 119

viz www.biblenet.cz

Evangelium: Lk 18,35-43

35Když se Ježíš blížil k Jerichu, seděl u cesty jeden slepec a žebral. 36Když uslyšel, že kolem prochází zástup lidí, ptal se, co se to děje. 37Řekli mu, že tudy jde Ježíš Nazaretský. 38Tu zvolal: „Ježíši, Synu Davidův, smiluj se nade mnou!“ 39Ti, kteří šli vpředu, ho napomínali, aby mlčel. On však tím více křičel: „Synu Davidův, smiluj se nade mnou!“ 40Ježíš se zastavil a přikázal, aby ho k němu přivedli. 41Když se přiblížil, Ježíš se ho otázal: „Co chceš, abych pro tebe učinil?“ On odpověděl: „Pane, ať vidím.“ 42Ježíš mu řekl: „Prohlédni! Tvá víra tě uzdravila.“ 43Ihned prohlédl, šel za ním a oslavoval Boha. A všechen lid, který to viděl, vzdal Bohu chválu.

Lk 18,38
Ježíši, smiluj se nade mnou!

***************************************************

Bible21

Sk 28,11-16.30-31

Konečně Řím
11Po třech měsících jsme odtud vypluli na alexandrijské lodi se znakem Blíženců, která na tom ostrově zůstala přes zimu. 12Na tři dny jsme zastavili v Syrakusách, 13odkud jsme pokračovali do Regia. Po jednom dni se zvedl jižní vítr, a tak jsme dalšího dne přistáli v Puteolech. 14Tam jsme nalezli bratry a na jejich pozvání jsme u nich týden zůstali.A tak jsme dorazili do Říma. 15Když o nás uslyšeli tamější bratři, vyšli nám naproti až k Appiově tržišti a další ke Třem krčmám. Jakmile je Pavel uviděl, vzdal díky Bohu a nabyl odvahy. 16V Římě Pavel dostal povolení bydlet v soukromí s vojákem, který ho hlídal.…30Pavel pak zůstal celé dva roky ve vlastním pronájmu a přijímal všechny, kdo za ním přicházeli. 31Kázal o Božím království a učil o Pánu Ježíši Kristu se vší smělostí a bez překážek.

Mt 14,22-33

To jsem já!
22Hned potom přiměl učedníky, ať nastoupí na loď a jedou napřed na druhou stranu, než on propustí zástupy. 23Když zástupy propustil, vystoupil o samotě na horu, aby se modlil. Pozdě večer tam zůstal sám. 24Loď už byla daleko od břehu, zmítána vlnami, protože vítr vál proti ní. 25Krátce před svítáním se k nim Ježíš vydal pěšky po hladině. 26Když ho učedníci uviděli kráčet po jezeře, vyděsili se a křičeli strachy: „To je přízrak!“27„Vzchopte se, to jsem já!“ promluvil na ně hned Ježíš. „Nebojte se.“28„Pane, jestli jsi to ty,“ odpověděl mu Petr, „přikaž, ať k tobě přijdu po vodě.“29„Pojď!“ řekl mu.A Petr vystoupil z lodi a kráčel po vodě, aby přišel k Ježíši. 30Když ale viděl, jak silný je vítr, dostal strach a začal se topit. „Pane, zachraň mě!“ vykřikl.31Ježíš ihned vztáhl ruku a chytil ho. „Proč jsi pochyboval, malověrný?“ řekl mu.32Jakmile pak nastoupili na loď, vítr se utišil. 33Ti, kdo byli na lodi, se mu začali klanět a říkali: „Ty jsi opravdu Boží Syn!“

1Mak 1,10-15.41-43.54-57.62-64

není

Žalm: 119

http://www.bible21.cz

Lk 18,35-43

Pane, ať vidím!
35Když přicházel k Jerichu, jeden slepec tam seděl u cesty a žebral. 36Uslyšel procházející zástup a ptal se, co se to děje. 37Když mu pověděli, že tudy jde Ježíš Nazaretský, 38začal křičet: „Ježíši, Synu Davidův, smiluj se nade mnou!“ 39Ti, kdo šli před Ježíšem, ho napomínali, ať mlčí, ale on křičel tím více: „Synu Davidův, smiluj se nade mnou!“40Ježíš se zastavil a nechal ho k sobě přivést. Když přistoupil, Ježíš se ho zeptal: 41„Co mám pro tebe udělat?“„Pane, ať vidím!“ zvolal.42„Prohlédni,“ řekl mu Ježíš. „Tvá víra tě uzdravila.“ 43A on ihned prohlédl. Potom šel za ním, oslavoval Boha a všechen lid, který to viděl, vzdal chválu Bohu.

***************************************************
www.pastorace.cz/dennicitat

Vkládejme svá chodidla do Ježíšových stop
Dávejme pozor na to, kam Ježíš směřuje, a vkládejme svá chodidla do jeho stop.

Ježíše následuje pouze ten, kdo ho napodobuje…

(Řehoř Veliký, Promluvy na evangelia II, 1-8)

 

Se svolením převzato z knihy Lectio Divina na každý den v roce 11, str. 282
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Redakčně upraveno

 

***************************************************

Zdroj: ČEP+www.bible21.cz+www.katolik.cz+www.pastorace.cz

Zobrazeno 540×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková