Pátek 15. 11. 2013

 

Mdr 13,1-9

1Vskutku nicotní jsou od přírody všichni lidé, kterým nebylo dáno znát Boha. Ze všeho dobrého, co mají před očima, nedokázali poznat toho, který je, a z pohledu na dílo nerozpoznali Tvůrce.
2Ale oheň, vítr nebo rychlý mrak, hvězdný kruh, dravé vodstvo nebo nebeská světla považovali za světovládné bohy.
3Jestliže uneseni jejich krásou je pokládali za bohy, tím spíše měli poznat, oč lepší je jejich Pán, neboť on, krásy Prapůvodce, vše stvořil.
4Jestliže žasli nad jejich mocí a působením, měli z nich pochopit, oč mocnější je ten, kdo je uspořádal.
5Neboť z velikosti a krásy tvorů může být srovnáním poznán původce jejich bytí.
6Ale ovšem, zasluhují malou výtku: zřejmě bloudí při hledání Boha a ve snaze ho nalézt.
7Zabývají se totiž jeho dílem a zkoumají je, ale spoléhají na svůj zrak, neboť je krásné, co vidí.
8Nelze je však omluvit,
9neboť jestliže dokázali tolik poznat, že byli schopni probádat svět, jak to, že nenašli hned Pána těchto věcí?

Žalm 19, 2 – 5

2Nebesa vypravují o Boží slávě, obloha hovoří o díle jeho rukou.
3 Svoji řeč předává jeden den druhému, noc noci sděluje poznatky.
4Není to řeč lidská, nejsou to slova, takový hlas od nich nelze slyšet. 5Jejich tón zvučí celičkou zemí, zní jejich hovor po širém světě. Bůh slunci na nebi postavil stan.

Žl 19,2
Nebesa vypravují o Boží slávě.

Lk 17,26-37

26Jako bylo za dnů Noeho, tak bude i za dnů Syna člověka:
27Jedli, pili, ženili se a vdávaly až do dne, kdy Noe vešel do korábu a přišla potopa a zahubila všechny.
28Stejně tak bylo za dnů Lotových: Jedli, pili, kupovali, prodávali, sázeli a stavěli;
29v ten den, kdy Lot vyšel ze Sodomy, spustil se oheň a síra z nebe a zahubil všechny.
30Právě tak bude v den, kdy se zjeví Syn člověka.
31Kdo bude v onen den na střeše, ale věci bude mít v domě, ať nesestupuje, aby si je vzal; a stejně tak kdo bude na poli, ať se nevrací zpět.
32Vzpomeňte na Lotovu ženu!
33Kdo by usiloval svůj život zachovat, ztratí jej, a kdo jej ztratí, zachová jej.
34Pravím vám: Té noci budou dva na jednom loži, jeden bude přijat, a druhý zanechán.
35Dvě budou mlít spolu obilí, jedna bude přijata, a druhá zanechána.“
36Dva budou na poli, jeden bude přijat, a druhý zanechán.
37Když to slyšeli, otázali se ho: „Kde to bude, Pane?“ Řekl jim: „Kde bude tělo, tam se slétnou i supi.“

Komentář: Lk 17,26-37
Jsem znovu povzbuzován k bdělosti, k připravenosti na příchod mého Pána. Jistota druhého příchodu Pána má být spjata se vším mým konáním a směřováním...

************************************************************

Bible21

Mdr 13,1-9

není

Žalm 19, 2 – 5

2Nebesa vyprávějí o Boží slávě,o díle jeho rukou mluví obloha.3Jeden den druhému slovo uděluje,jedna noc druhé zjevuje poznání.4Není slov a není řeči,kde by jejich hlas zůstal neslyšen;5jejich zvuk ozývá se celou zemí,do krajů světa doléhá jejich zvěst.Bůh stan postavil slunci v nebesích

Lk 17,26-37

Kdy přijde Království
26Jak bylo za dnů Noemových, tak bude i za dnů Syna člověka: 27Jedli a pili, ženili se a vdávaly se až do dne, kdy Noe vešel do archy. Pak přišla potopa a všechny zahubila. 28Podobně bylo za dnů Lotových: Jedli a pili, kupovali a prodávali, sázeli a stavěli, 29ale toho dne, kdy Lot vyšel ze Sodomy, pršel z nebe oheň se sírou a všechny zahubil. 30Právě tak to bude v den, kdy se objeví Syn člověka.31Kdo bude v ten den na střeše a jeho věci v domě, ať nesestupuje, aby je pobral; a také kdo bude na poli, ať se nevrací zpět. 32Pamatujte na Lotovu ženu! 33Kdokoli by si chtěl zachránit život, ten jej ztratí. Kdokoli by jej ztratil, ten jej zachová. 34Říkám vám: V tu noc budou dva na jednom loži; jeden bude vzat a druhý zanechán. 35[36]Dvě budou spolu mlít; jedna bude vzata a druhá zanechána.“37„Kde, Pane?“ zeptali se ho.„Kde je mrtvola, tam se slétnou supi,“ odpověděl.

************************************************************

Meditácia na text- Kniha múdrosti 13, 1 - 9

Prázdni sú od prírody všetci ľudia, ktorí nepoznajú Boha a z viditeľných dobier nie sú schopní poznať toho, ktorý je, čo hľadia na diela a nechcú uznať tvorcu, ale oheň, vietor alebo ľahký vzduch, hviezdnu klenbu, vodu rozbúrenú a svetlá na nebi pokladajú za bohov, čo riadia svet.
Keď už ich krásou uchvátení ich pokladali za bohov, mali by vedieť, o koľko lepší je ich pán; lebo ich vytvoril prapôvodca krásy.
A keď ich moc a činnosť budila v nich úžas, mali by poznať, o koľko silnejší je ten, čo ich stvoril; veď z veľkosti a krásy tvorov možno poznať ich stvoriteľa.
No títo si zasluhujú menšiu výčitku, lebo sa vari pritom mýlia, keď hľadajú Boha a chcú ho nájsť. Zapodievajú sa jeho dielami, skúmajú ich a veria svojim očiam, lebo to, čo vidia, je také pekné.
Hoci ani ich nemožno ospravedlniť. Keď boli takí múdri, že vedeli svet preskúmať, ako to, že nenašli skôr Pána toho všetkého?

Meditácia

"A keď ich moc a činnosť budila v nich úžas, mali by poznať, o koľko silnejší je ten, čo ich stvoril" (Múd 13, 4).

Žiadny veľký umelec nevytesáva sochu ani nemaľuje obraz len tak náhodne. Mnohí umelci používajú svoj osobitý štýl, podľa ktorého dokáže ich diela rozpoznať len skutočný znalec. Každý z týchto umelcov chce svojím dielom niečo povedať. Chce ním komentovať sociálnu situáciu v spoločnosti alebo mu ide o svojskú sondu do životných podmienok jednotlivca. Alebo nám chce možno sviežou zelenou krajinkou, ktorú práve namaľoval, naznačiť, že prežíva vo svojom vnútri pokoj a vyrovnanosť. Umelci sú jedným slovom sprostredkovateľmi, nie len obyčajnými maliarmi alebo sochármi.
Vieš, kto je najväčším umelcom všetkých čias? Predsa Boh. Náš nebeský Otec totiž svojím nenapodobiteľným štýlom vtlačil nezmazateľný znak každému stvoreniu. Od najdrobnejšieho stebielka trávy až po najmajestátnejšie horstvo - všetko, čo stvoril, hovorí jasnou rečou a vydáva mocné svedectvo tým, ktorí majú oči na pozeranie.
Ak máš možnosť, skús sa dnes pomodliť počas prechádzky vonku. Obdivuj nádheru okolo seba. Ak takú možnosť nemáš, skús si to predstaviť. Všetkými zmyslami sa snaž zachytiť čo najviac obrazov, zvukov a vôní zo svojho okolia. A pozorne počúvaj. Čo ti chce Pán všetkého stvorenia týmto povedať?
Zahľaď sa na obzor a počúvaj Pána: "Ja som Boh od večnosti, bez počiatku a bez konca. Vedel som o tebe ešte predtým, ako tvoj život začal odmeriavať čas, a chcem, aby si žil so mnou naveky."
Ak si blízko nejakého potôčika alebo jazierka, chvíľu ho pozoruj. Započúvaj sa do jeho zvukov. Staň sa súčasťou jeho prúdu. Daj Bohu možnosť povedať ti: "Môj Duch je ako prameň čistej vody. Dovoľ mi osviežiť ti dušu a naplniť ťa mojím pokojom, láskou a radosťou."
Neustále sleduj a počúvaj každú správu, ktorú ti náš veľký nebeský Umelec posiela. Svoju modlitbu ukonči tým, že poďakuješ svojmu Otcovi, že ti takto zjavuje svoju veľkoleposť, majestátnosť a lásku.

Otče môj nebeský, ďakujem ti, že mi skrze zázraky a nádheru stvorených vecí zjavuješ seba samého. Že ma miluješ nekonečnou láskou. Láskou hlbšou než najhlbšie more. Pomôž mi milovať ťa rovnako, ako ty miluješ mňa!

Kniha múdrosti 13, 1 - 9; Žalm 19, 2 - 5; Lukáš 17, 26 - 37

************************************************************

Zdroj: ČEP+www.bible21.cz+www.smn.sk

Zobrazeno 302×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková