Čtvrtek 14. 11. 2013

 

 

Mdr 7,22 - 8,1

22Neboť v ní je duch myslící a svatý, jedinečný a přitom mnohotvárný, duch jemný, hbitý, pronikavý, neposkvrněný, spolehlivý, neproměnný, milující dobro, činorodý,
23nespoutaný, dobročinný, lidumilný, pevný, bezpečný, klidný, všemohoucí, všeobzírající, prostupující všechny duchy rozumné, čisté a přejemné.
24Nad každý pohyb je moudrost pohyblivější, svou ryzostí proniká a prostupuje všecko.
25Je dechem Boží moci, čirým výronem slávy Všemohoucího; proto nic poskvrněného se do ní nevloudí.
26Je odleskem věčného světla, nezkaleným zrcadlem Božího působení a obrazem jeho dobrotivosti.
27Je jediná, ale může všechno, setrvává v sobě samé, a přece vše obnovuje, v každém pokolení vchází do svatých duší a vytváří Boží přátele a proroky.
28Bůh totiž miluje jen toho, kdo přebývá spolu s moudrostí.
29Ona je nádhernější než slunce i než jakékoli postavení hvězd. Je-li porovnána se světlem dne, ukáže se, že je převyšuje.
30Po něm totiž nastupuje noc, kdežto žádné zlo nepřemůže moudrost.

1 Moudrost se mocně šíří od jednoho konce světa na druhý a ušlechtile všechno spravuje.

Mdr 7,30
Zlo nic nezmůže proti moudrosti.

Žalm 119, 89 - 91. 130. 135. 175

89Věčně, Hospodine, stojí pevně v nebesích tvé slovo.
90Z pokolení do pokolení trvá tvá věrnost, upevnil jsi zemi a ta stojí.
91Podle tvých soudů vše stojí dodnes, to všechno jsou tvoji služebníci.

130Kam tvá slova proniknou, tam vzchází světlo, nezkušení nabývají rozumnosti.

135Svou jasnou tvář ukaž svému služebníku, vyučuj mě v tom, co nařizuješ.

175Kéž má duše žije a může tě chválit; kéž mi pomáhají tvoje soudy.

Lk 17,20-25

20Když se ho farizeové otázali, kdy přijde Boží království, odpověděl jim: „Království Boží nepřichází tak, abyste to mohli vypozorovat;
21ani se nedá říci: ‚Hle, je tu‘ nebo ‚je tam‘! Vždyť království Boží je mezi vámi!“
22Svým učedníkům řekl: „Přijdou dny, kdy si budete toužebně přát, abyste spatřili aspoň jediný ze dnů Syna člověka, ale nespatříte.
23Řeknou vám: ‚Hle, tam je, hle, tu;‘ zůstaňte doma a nechoďte za nimi.
24Jako když se zableskne a rázem se osvětlí všecko pod nebem z jednoho konce nebe na druhý, tak bude Syn člověka ve svém dni.
25Ale nejprve musí mnoho trpět a být zavržen od tohoto pokolení.

Komentář: Lk 17,20-25
Vnímej dnes znamení Božího království, které už je mezi námi. A ty sám mu dnes svým životem otvírej cesty tam, kam tě Bůh povolal.

***************************************************************

Bible21

Mdr 7,22 - 8,1

není

Žalm 119, 89 - 91. 130. 135. 175

Lamed
89Tvé slovo, Hospodine, navěkyukotveno je v nebesích.90Po všechna pokolení trvá věrnost tvá,zemi jsi založil, a tak zůstává.91Vše je tu dodnes, jak jsi nařídil,vždyť všechny věci slouží ti.

Pe

130Tvé slovo s sebou světlo přináší,prostým dodává moudrosti.

135Rozjasni svou tvář nad služebníkem svým,nauč mě prosím svoje zákony.

Tav

175Kéž mohu žít, abych tě oslavil,kéž jsou mi pomocí tvé pokyny.

Lk 17,20-25

Kdy přijde Království
20Když se ho jednou farizeové zeptali, kdy přijde Boží království, odpověděl jim: „Boží království nepřichází zjevně. 21Nebude možné říci: ‚Je tu!‘ anebo: ‚Je tam.‘ Boží království už je přece mezi vámi!“22Svým učedníkům řekl: „Přijdou dny, kdy zatoužíte uvidět jeden ze dnů Syna člověka, ale neuvidíte. 23Když vám tehdy řeknou: ‚Je tu,‘ anebo: ‚Je tam,‘ nikam nechoďte a za nikým se nežeňte. 24Jako když blesk ozáří krajinu od jednoho konce oblohy až po druhý, tak se objeví Syn člověka ve svůj den. 25Nejdříve ale musí mnoho vytrpět a být zavržen tímto pokolením.

***************************************************************

Meditácia na text- Lukáš 17, 20 - 25

Keď sa farizeji opýtali Ježiša, kedy príde božie kráľovstvo, on im povedal: „Božie kráľovstvo neprichádza tak, že by sa to dalo spozorovať. Ani nepovedia: ‚Aha, tu je!‘ alebo: ‚Tamto je!‘, lebo Božie kráľovstvo je medzi vami.“
A učeníkom povedal: „Prídu dni, keď si budete žiadať uvidieť jeden z dní Syna človeka, ale neuvidíte. A povedia vám: ‚Hľa, tu je!‘, ‚Hľa, tamto je!‘ Nechoďte nikde, nebežte za nimi! Lebo ako blesk, keď sa zablysne, ožiari všetko od jedného kraja neba až po druhý, tak aj Syn človeka v svoj deň.
Ale najprv musí mnoho trpieť a toto pokolenie ho zavrhne.

Meditácia

"Božie kráľovstvo je medzi vami" (Lk 17, 21).

Rád prestavuješ nábytok? Niektorí ľudia si vedia živo predstaviť inak usporiadanú izbu a dovtedy sťahujú veci z miesta na miesto, kým izba nezodpovedá ich predstave. Niekde sa vytvorí medzera pre malý kus nábytku, ktorý sa ide dokúpiť, alebo sa vymenia závesy, čím sa podstatne zmení vzhľad celej izby. Niekedy izba potrebuje len iné osvetlenie. Či už ide o denné svetlo, luster alebo mäkké svetlo menších lámp a sviečok, nový zdroj svetla ukáže všetko, čo je v izbe, z toho najvýhodnejšieho uhla.
Platí to aj v našej duchovnej oblasti. Občas sa do nej pokúšame pridať alebo v nej rozličným spôsobom popresúvať veci, hoci jediné, čo potrebujeme, je záblesk svetla, aby sme uvideli a pochopili, čo tam už naozaj máme. O tomto hovoril Ježiš farizejom, keď im povedal, aby otvorili oči a pozorovali. Božie kráľovstvo bolo predsa uprostred nich!
Ak dovolíme Ježišovi, aby svojím svetlom presvecoval náš každodenný život, prvé, čo objavíme, budú prázdne, nevyplnené miesta. Nie sme dokonalí. Nie sme takí radostní, takí zbožní, takí veľkorysí ani takí odpúšťajúci, akými nás chce mať Boh. Pán však chce, aby sme sa v spolupráci s ním pokúsili potrebné nedostatky vylepšiť.
Zároveň však Boh chce aj to, aby sme sa na seba pozerali vo svetle jeho lásky. Nechce poukazovať len na prázdne miesta, na to, čo nám chýba. Chce poukázať hlavne na všetko, čo naplno funguje - na oblasti nášho života, v ktorých už koná on, na všetko, v čom sa raduje z našej lásky a vernosti. Inými slovami, Boh túži prežiariť svojím svetlom všetky dôkazy a znamenia toho, že jeho kráľovstvo je už medzi nami.
Môže to urobiť náhle ako blesk z jasného neba alebo postupne ako východ slnka. Ak Pána poprosíme, pomôže nám. Nechce nám len ukazovať, kde a čo treba zlepšiť. Chce nám povedať, akú nesmiernu záľubu má vo všetkom, čo sme už v jeho mene vykonali. A ešte nám chce povedať, aký je na nás hrdý.
Maj dnes oči dokorán. Hľadaj dôkazy a znamenia Božieho kráľovstva. Sú totiž všade okolo teba. Sú v tvojom srdci!

Pane, Ježišu, ďakujem ti, že ma vítaš vo svojom kráľovstve. Pomôž mi žiť dnes vo svetle tvojej lásky.

Kniha múdrosti 7, 22 — 8, 1; Žalm 119, 89 - 91. 130. 135. 175; Lukáš 17, 20 - 25

***************************************************************

Zdroj: ČEP+www.bible21.cz+www.smn.sk

Zobrazeno 351×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková