Čtvrtek 15.11.2012

Flm 7-20
7Tvá láska mi přinesla velkou radost a povzbuzení, protože jsi potěšil srdce věřících, bratře.
8Ačkoli bych ti v Kristu mohl směle nařídit, co máš udělat,
9pro lásku raději prosím, já, Pavel, vyslanec a nyní i vězeň Krista Ježíše. 10Prosím tě za svého syna, kterému jsem dal život ve vězení, Onezima, 11který ti před časem způsobil škodu, ale nyní je tobě i mně k užitku. 12Posílám ti ho zpět, je mi drahý jako mé vlastní srdce.
13Chtěl jsem si ho ponechat u sebe, aby mi ve vězení, kde jsem pro evangelium, sloužil místo tebe,
14avšak bez tvého souhlasu jsem nechtěl nic udělat, aby tvá dobrota nebyla jakoby vynucená, nýbrž aby byla dobrovolná.
15Snad proto byl na čas od tebe odloučen, abys ho měl navěky –
16ne už jako otroka, nýbrž mnohem více než otroka: jako milovaného bratra. Když se jím stal mně, oč více jím bude tobě před lidmi i před Pánem.
17Jsme-li tedy spolu spojeni, přijmi ho k sobě jako mne.
18Jestliže ti způsobil nějakou škodu nebo je ti něco dlužen, připiš to na můj účet.
19Já, Pavel, píšu vlastní rukou: já to nahradím. Abych ti neřekl, že mi dlužíš i sám sebe.
20Ano, bratře, udělej mi tu radost v Pánu. Potěš mé srdce v Kristu.

Komentář: Flm 7-20
Pavel vyzývá Filemona k rozšíření srdce, k milosrdenství, k odpuštění, k přijetí - i já jsem dnes zván k témuž.

Lk 17,20-25
20Když se ho farizeové otázali, kdy přijde Boží království, odpověděl jim: „Království Boží nepřichází tak, abyste to mohli vypozorovat;
21ani se nedá říci: ‚Hle, je tu‘ nebo ‚je tam‘! Vždyť království Boží je mezi vámi!“
22Svým učedníkům řekl: „Přijdou dny, kdy si budete toužebně přát, abyste spatřili aspoň jediný ze dnů Syna člověka, ale nespatříte.
23Řeknou vám: ‚Hle, tam je, hle, tu;‘ zůstaňte doma a nechoďte za nimi. 24Jako když se zableskne a rázem se osvětlí všecko pod nebem z jednoho konce nebe na druhý, tak bude Syn člověka ve svém dni.
25Ale nejprve musí mnoho trpět a být zavržen od tohoto pokolení.

Lk 17,21 Boží království je mezi vámi.

Žalm 146, 6c – 10
6c jenž navěky zachovává věrnost.
7Utištěným dopomáhá k právu, hladovým chléb dává. Hospodin osvobozuje vězně.
8Hospodin otvírá oči slepým, Hospodin sehnuté napřimuje, Hospodin miluje spravedlivé.
9Hospodin ochraňuje ty, kdo jsou bez domova, ujímá se sirotka i vdovy, svévolným však mate cestu.
10Hospodin bude kralovat věčně, Bůh tvůj, Sijóne, po všechna pokolení. Haleluja.

Meditácia na text - Lukáš 17, 20 - 25

Keď sa ho farizeji opýtali, kedy príde Božie kráľovstvo, on im povedal: „Božie kráľovstvo neprichádza tak, že by sa to dalo spozorovať. Ani nepovedia: „Aha, tu je!“ alebo: „Tamto je!“, lebo Božie kráľovstvo je medzi vami.“ Deň Syna človeka - A učeníkom povedal: „Prídu dni, keď si budete žiadať uvidieť jeden z dní Syna človeka, ale neuvidíte. A povedia vám: „Hľa, tu je!“, „Hľa, tamto je!“ Nechoďte nikde, nebežte za nimi! Lebo ako blesk, keď sa zablysne, ožiari všetko od jedného kraja neba až po druhý, tak aj Syn človeka v svoj deň. Ale najprv musí mnoho trpieť a toto pokolenie ho zavrhne.

Meditácia "Božie kráľovstvo je medzi vami" (Lk 17, 21).

Už celé stáročia sa ľudia pokúšali predpovedať druhý Kristov príchod na základe rozličných udalostí, ako boli hladomory či epidémie, alebo podľa postavenia hviezd a planét. Aj teraz sa objavujú podobné predpovede a niektoré dokonca označujú aj konkrétne dátumy, no len preto, aby sa napokon ukázalo, že neboli správne. Ježiš nám však povedal, aby sme nevyhľadávali znamenia jeho príchodu. Nepotrebujeme to. Ježišov návrat sa totiž určite neudeje v tajnosti. Jedného dňa sa jednoducho objaví a všetci sa mu budú klaňať! Čo potrebujeme naozaj vedieť, je, že Ježišovo kráľovstvo je už tu! Prichádza potichu v deň jeho narodenia. V deň svojej smrti nahrádza Ježiš kráľovstvo tohto sveta svojím. Odo dňa zoslania Ducha Svätého sa stáva súčasťou každodennej ľudskej bytosti. Áno, Božie kráľovstvo je medzi nami a každým dňom zosilnieva a mocnie. Namiesto prípravy na deň Ježišovho návratu sa sústreďme radšej na všetkých tých ľudí, ktorí ešte jeho kráľovstvo neprijali. Pretože keď Ježiš povedal: "Božie kráľovstvo je medzi vami," nepoukazoval len na seba. Myslel nás všetkých! Aký je to pocit vedieť, že aj ty si znamením Božieho kráľovstva? Áno, vo svojom krehkom človečenstve nosíš nový život, ktorý Ježiš prežíva teraz v nebi. Či si to uvedomuješ alebo nie, máš schopnosť žiť v "nesmiernom bohatstve jeho milosti" (Ef 2, 4 - 6). Toto všetko si získal pri krste! Ak chceš zakúsiť moc tohto kráľovstva, cesta k tomu je jednoduchá a praktická: upriam svoj zrak na Ježiša, a nie na svoje slabosti a nedostatky. Nauč sa zotrvávať v Pánovej blízkosti a budeš plný nádeje tam, kde všetci ostatní budú plní obáv a úzkosti. Budeš pokojný, kým ostatní sa budú hnevať. Budeš sa modliť a prosiť o vyriešenie situácie, zatiaľ čo ostatní budú vzrušení a rozčúlení. Nebeské kráľovstvo je tu a ty si jedným z jeho vyslancov! Pane, chcem byť znamením tvojej prítomnosti v tomto svete. Pomôž mi prekonať každú prekážku, ktorá mi bráni stať sa pokojamilovným a láskavým svedkom tvojho kráľovstva.

List Filemonovi 7 - 20; Žalm 146, 6c - 10; Lukáš 17, 20 - 25

zdroj: ČEP + www.smn.sk

Zobrazeno 386×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková